Nevezetes napok

 

A természetjárást érintő nevezetes napok remek alkalmat nyújtanak túraszervezésnél, az adott nap témáját érintő tematikus túra, vagy egyéb természetbarát események szervezésére.

Március 22.: A Víz Világnapja: a vízgazdálkodás a gazdasági termelés és a szociális jólét alapja, és ezek a rendelkezésre álló víz mennyiségétől és minőségétől függnek.

Április 22.:
A Föld Napja célja, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára.

Május 10.:
Madarak és Fák Napja hivatalos bevezetésére Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletet adott ki, amely szerint e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni, és meg kellett emlékezni a hasznos madarakról. A második világháború után sokat vesztett népszerűségéből, de a kilencvenes években ismét egyre többen ünneplik meg.Május 24.: Az Európai Nemzeti Parkok Napja. Ekkor a kontinens nemzeti parkjai ünnepelnek úgy, hogy látogatóikat megvendégelik ingyenes vagy kedvezményes szakmai programokkal.Június 2.-3. hete: A Magyar Nemzeti Parkok Hete olyan ökoturisztikai rendezvény, melynek célja hazánk természeti értékeinek jobb megismertetése.Június 5.: Környezetvédelmi Világnap. A világnap célja, hogy az egyes emberek ráébredjenek egyéni felelőségükre, és arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit a környezet megóvásáért.Szeptember 23. körüli vasárnap: Természetjárók Napja. E napon mi, természetjárók ünnepeljük legjobbjainkat, mozgalmunkat, és csodálatunk tárgyát, a természetet.Szeptember 23.: Takarítási Világnap. Nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplikSzeptember 26.: A Tiszta Hegyek Napja. Nemzeti parkok, zöld szervezetek, lakóközösségek szerveznek ezen a napon társadalmi munkát, és gyűjtenek hulladékot, tisztítják a természetet.Október első hétvégéje: Madármegfigyelési Világnap. Ekkor az ország sok-sok pontján egyidejű madármegfigyelések zajlanak tudományos és verseny céllal. A magyar megfigyelők eddig szinte mindig kiválóan szerepeltek. Az MME a program hazai koordinátora.

Október 4.: Állatok Világnapja. Az állatok világnapja október 4-re esik, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje halálának napjára.

Október 15.: Nemzetközi Gyalogló Nap. A kezdeményezést 1992-ben indították útjára a szervezők a Rio de Janeiró-i Föld-konferenciához kapcsolódva. Hazánk 1999-ben csatlakozott a mozgalomhoz, s a világnapot mostanra már 68 országban tartják meg. A sorozat célja a gyaloglás és általa a testmozgás meg- és elismertetése, megszerettetése az emberekkel. A szervezők nem egy nagy országos rendezvényt tartanak, hanem az a céljuk, hogy minél több településen legyen gyalogló nap. Itt még van példamutató tennivalója a természetjáróknak.

Október 21.: A Földünkért Világnap 1991-ben indult a Föld védelméért világméretű kampányt kezdeményeztek (Caring for the Earth).  A kampány a dalai láma szavaival kezdődött: „A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni… A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik.”

November 27.: „Ne vásárolj semmit!” Nap. E napon a különböző országokban és városokban nagy tömegeket megmozgató és figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, amelyek során felhívják a lakosság figyelmét a tudatos vásárlás előnyeire, egyes fogyasztási szokások káros következményeire.

December 29.: A Biodiverzitás Védelmének Világnapja. A nemzetközi nap célja a Föld fajgazdagságának megvédése, s ezzel az emberi létezés egyik feltételének biztosítása.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

TúravezetésTúravezetés