fbpx

Na-Túra : erdőjárás és erdőterápia

Menyházi Regina 2018-ban végzett a tanfolyamunkon, alig egy év elteltével pedig el is indul új vállalkozása  vezetett természetjáró tevékenysége NaTúra néven. Erről kérdeztük őt.

Tavaly lettél végzett túravezető, mi indított Téged arra hogy elvégezd ezt a képzést?

Egy-két éve fogalmazódott meg bennem az igény arra, hogy a túráimat szakszerű tudás birtokában osszam meg a résztvevő barátokkal és ismeretlen érdeklődőkkel. Aztán rátaláltam a képzésetekre.

Tavaly már sejtetted hogy hamarosan egy saját “vállalkozást” is indítasz majd, amelynek köze lesz a természetjáráshoz, túrázáshoz?

Igen, ez teljesen tudatosan felépített dolog volt a részemről. Jelenleg is folyamatban van még egy képzésem, amivel – terveim szerint – véglegesíteni tudom majd a NaTúra, mint vállalkozás alapjait.

A NaTúra egyik küldetése az erdőterápiás foglalkozások szervezése. Mit jelent ez pontosan? 

Semmi ördögtől valót. Manapság az emberek leginkább városokban élnek és eltávolodtak a természettől. A vezetett erdőterápiák alkalmával pofon egyszerű – szinte magától értetődő – feladatokat végrehajtva újra kapcsolódhatnak a természethez, büntetlenül megérinthetik a fákat, beletúrhatnak az avarba, vagy épp a hegyoldalban elheveredve pihenhetnek egy kicsit.

A mai rohanó világban kevés idő jut arra hogy magunkkal legyünk, egy kicsit befelé figyeljünk. Az erdőterápia segíthet ebben? 

Véleményem szerint kiválóan támogatja az erdőterápia az önmagunkhoz való kapcsolódást is. A visszajelzések és a személyes tapasztalatom szerint legalábbis mindenképp.

Kiknek javaslod a vezetett erdőjárásokon való részvételt? 

Alapvetően felnőtteknek (20-99 éves korig) szoktam javasolni, mivel ők általában már kevésbé kapcsolódnak a természethez ösztönből. Szerencsére a gyerekeknek ez még könnyen megy, de igény esetén nekik is szervezek játékos erdőterápiát.

Teljesen saját ötlet, vagy láttál már máshol ilyen vagy hasonló motiváló példát? 

Több könyvet olvastam a japán shinrin yoku technikáról, az ezzel kapcsolatosan kijelölt (külföldi) erdőkről, ami így az ötletem alapját adta. Mivel hazánkban nincs ilyen kijelölt terület és ebben a szellemiségben még nem találkoztam ilyen jellegű vezetett túrákkal, kirándulásokkal, ezért úgy gondoltam, megpróbálom megmutatni ezt a könnyed technikát az embereknek.

Mit gondolsz, hasznát fogod majd venni a túravezető képzésen tanultaknak? 

Már több túrám és vezetett erdőterápiám során bebizonyosodott, hogy elég sok hasznos és továbbadható dolgot tanultam a túravezető képzéseken (alap- és középfok). A geológiai, a növény- és állattani ismeretek mindig jól szemléltethetőek bármelyik tájegységen és erdőben járok.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Körtvélyespuszta, kápolnaTúravezetés