fbpx

A GYADAI-RÉTI TANÖSVÉNY

A Börzsöny és a Cserhát találkozásánál fekszik a Naszály-hegy, amely leginkább a délnyugati oldalába vájt hatalmas külszíni fejtéséről (Vác – cementgyár) már messziről felismerhető. Budapesttől alig 40 km-re található, autóval és Volánbusz járattal is megközelíthető. A hegy északi lábánál található a Gyadai-réti tanösvény.

Kellemes hétvégi családi séta keretében érdemes ellátogatni ide, ahol kicsik és nagyok egyaránt kellemes időtöltésre számíthatnak. A hat km-es út során számtalan információs tábla segíti a tájékozódást, és az ott található természeti formák, állat-, és növényvilág megismerését. Az út felénél kialakított pihenőnél, de akár a réten is, pihenésképp egy jó pikniket is be lehet iktatnia programba.

A Gyadai-rét környéke az őskortól kezdve lakott terület volt. A középkori Gyada községről és templomáról 1389-ből maradt fenn az első írásos emlék. A török korban a falu elnéptelenedett. Templomát a törökök 1563-ban elbontották, és köveit a Vác körüli fal megerősítésére használták fel. Ezt követően a területet már csak pusztaként említik, amelyet hol az ősagárdiak, hol a nőtincsiek használtak szántóföldként. A török kiűzése után a váci püspök birtoka lett. A birtokhatárokat jelölő VP feliratú, hárshegyi homokkőből faragott határkövek ma is láthatóak. Az egykori falu közelében egy árválkodó gémeskút jelzi, hogy a területet a XVIII-XIX. sz.-ban legeltetésre használták. A völgytalpon húzódó keskeny rét fokozatosan kiszélesedett, felvette mai formáját. A völgy bejáratánál kőfejtőt nyitottak, beljebb erdészeti őrházat majd egy vadászházat építettek. Az egykori legelőkből mára gazdag növényvilágú rétek illetve vadföldek lettek.

 

A tanösvényt a váci önkormányzat, az Ipoly Erdő Rt. Váci Erdészete és a Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi Kara közös erővel hozta létre és 2005. szeptember 27-én a környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatta fel.

Témáját tekintve minden résztvevőhöz, de elsősorban a laikus természetjárókhoz szól. Kialakítása lehetővé teszi iskolás csoportok és kiránduló családok számára egyaránt az élvezetes ismeretszerzést. Az ember és természet együttélését úgy szemlélteti, hogy egy-egy téma (pl. a kaszálórét, az erdei nagyvadak, vagy éppen a kőzetek) bemutatása során együtt szerepelnek a táji, természeti értékek és az ahhoz köthető emberi tevékenységek, a tájhasznosítás. Bepillantást nyerhetünk az erdő életébe, megismerhetjük az erdészek munkáját, megtudhatjuk milyen virágok pompáznak a réten, találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel vagy akár szarvassal is. A látogató számára nyilvánvalóvá válik, hogy a természet mai képe éppúgy nem érthető meg az emberi hatások ismerete nélkül, mint ahogy a mai ember sem létezhet természet nélkül.

A Corvinus Egyetem diákjai évről évre részt vesznek a terület fejlesztésében. Az ő alkotásuk az 5. állomásnál a Lósi-patak mocsaras árterét átszelő, 155 m hosszú pallósor és az “Óriások Pihenője”. Itt, az út felénél kellemes szalonnasütő hely, padok és esőház fogadja a látogatót. A 10. állomás utáni szakadékra egy függőhidat terveztek, amely 2006-ban fog megépülni, ha a szükséges anyagi források rendelkezésre állnak. Katalinpusztán, a tanösvény kezdőpontjánál a Váci Erdészet erdei bemutató központ kialakítását tervezi, így lehetőség nyílik egyrészt tantervi erdei iskolás foglalkozások tartására, másrészt pedig a turisztikai kiszolgáló funkciók elhelyezésére.

A tanösvény térképe (a kiindulási pontnál lévő parkolóban található):Jó utat, kellemes időtöltést mindenkinek!

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

TúravezetésTúravezetés