fbpx

KÖZÉPFOKÚ (BRONZJELVÉNYES) GYALOGOS TÚRAVEZETŐ TANFOLYAM

A Túravezető Oktatók Sportegyesülete 1997 óta rendszeresen minden évben rendez középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezető tanfolyamokat.

A tanfolyam célja: a gyakorlatban jól használható, elméleti és gyakorlati túravezetői ismereanyag átadása, melyek az alábbi tevékenységek végzését segítik:

  • egy- illetve többnapos belföldi (magyarországi) kirándulások, túrák tervezése
  • túracélpontok keresése, túra közbeni programok tervezése
  • túravezetés közben előforduló problémás szituációk (havária helyzetek) megoldása
  • túracsoportok, természetjáró szakosztályokban való túravezetői tevékenység

A tanfolyamra való jelentkezésnél előny lehet az alapfokú térképolvasási és tájékozódási ismeretek tanfolyam sikeres elvégzése, szükséges feltétel azonban a betöltött 18 életév, és az egészségügyi alkalmasság.

A tanfolyami képzések általában minden év januárjában indulnak, és május végéig tartanak. Ez idő alatt, heti egy alkalommal 16 tantermi foglalkozás kerül megtartásra, az alábbi tantárgyakat felölelve:

– Szakági ismeretek
– Tereptan, jelzésfestési ismeretek
– Turistaföldrajz
– Geológia, kőzettan
– Élővilág, Ökológia
– Természetvédelem, jogszabályismeret
– Elsősegély ismeretek
– Sportegészségtan
– Művészettörténet
– Meteorológia
– Felszerelés ismeretek
– Túraszervezés és túravezetés elméleti ismeretek
– Pszichológia

A tantermi elméleti foglalkozásokon kívül – melyeket minden esetben képzett szakelőadók tartanak – gyakorlati oktatások is kísérik a tanfolyamot. Az 5 hónap alatt összesen  hat alkalommal egynapos gyakorlati foglalkozáson vesznek részt hallgatóink, ezt követően pedig egy közös kétnapos táborozás is gazdagítja a programot.

A képzések helyszíne Budapest, a gyakorlati foglalkozások a Budai-hegységben, a Pilisben, a Vértesben és a Gerecsében kerülnek megrendezésre.

A tanfolyamdíj összegét a végleges tanfolyamkiírásban tesszük közzé, ez egyébként tartalmazza a tanfolyamhoz szükséges turistatérképek többségét, és a közös táborozás szállásdíját is. Ezen felül a tanfolyam elvégzéséhez szükséges:

– Turistatérképek
– Tájoló (laptájoló)
– Túrázáshoz szükséges felszerelések (öltözék, hátizsák)
– A kétnapos táborozáshoz hálózsák, nagyobb hátizsák, szükség esetén főző felszerelés, illetve sátrazási kellékek

A tanfolyam elvégzését követően a hallgatóknak lehetősége lesz jelentkezni az MTSZ túravezető vizsgájára, amely elméleti, gyakorlati, és szóbeli részekből áll, és az MTSZ oktatási és képzési szakbizottságának felügyelete mellett zajlik. A sikeres vizsgát követően a hallgatók megkapják a vizsgabizonyítványt, valamint az MTSZ túravezetői jelvényét. Ezen kívül a végzett hallgatók bekerülnek az MTSZ túravezetői nyilvántartásába is. Az MTSZ túravezetők jogosulttá válnak szakosztályi kereteken belül túrákat szervezni és vezetni Magyarország területén belül.

A következő tanfolyam 2019. januárjában kerül megrendezésre, a részletes kiírás megtekinthető itt.

Iratkozz fel hírlevelünkre, így a lehető leghamarabb értesítést küldhetünk az induló képzéseinkről!

 

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Túravezetés