fbpx

VÉRTES-ÁTSZELÉS

A Piros sáv (piros sáv) jelzés, Szár községtől Oroszlány városáig 20 km hosszan szeli át a Vértes-hegységet. Kellemes egynapos túrát lehet szervezni ide, bármely évszakban. Mi télen jártunk erre.

Budapestről hétköznap félóránként, hétvégén óránként indul vonat Tatabányára, így a Szárra való lejutás nem okoz különösebb nehézséget egy fővárosból induló túracsoport számára. A vasúti megállóból a Vértes felé (nyugatra) induló Piros sáv (piros sáv) jelzés műúton kanyarog be a községbe, majd annak széléről rögtön a hegyek felé veszi az irányt. A lankásan emelkedő szekérút hamarosan egy széles erdészeti műútba torkollik, amiről alig pár száz méter megtétele után le is ágazik, és meredeken nekivág a Körtvélyesnek. Az út a hegy gerincén halad, felérve csodálatos karsztbokor-erdő látványa tárul elénk. Közel  3km-t haladunk fent a hegyen, majd annak másik végén a Macskabükk nyergébe érkezünk. Délnyugati irányba ereszkedünk le, néhol kis sziklák között a  Szép-Ilonka kút felé. A forrás mellett lévő, már kissé elhanyagolt állapotban lévő pihenő alkalmas lehet egy kis pihenő közbeiktatására.

A forrástól egy vizenyős patakvölgyön át érünk fel egy erdészeti dózerútra, majd egy csomópont következik. A jelzés innen egy völgyben húz fel szép lankásan, nem túl hosszan egy domb tetejére, ahonnan éles kanyarral megkezdhetjük a leereszkedést Vértessomlóra. Itt lehetőség nyílik betérni a helyi presszóba, illetve a csoport fáradtabb tagjai rövidítési lehetőségként Volánbusz járattal visszajuthatnak Tatabányára.

A község szélén áthaladva egy patakmeder keresztezése, és az onnan történő hirtelen meredek kitörés után egy nyílt művelt területen halad keresztül az út, majd betér egy ritkás, aljnövényzettel teli erdőrészbe. Alig félórás séta után elérjük az Csákvár-Környe országutat, amelynek túloldalán egy kis horgásztó, valamint a domb tetején már jól látszódó templomtorony jelzi Majkpusztát. Itt érdemes megszakítani az utat, és egy kis látogatást tenni fel a dombtetőre. Nyitvatartási időben a templom és környéke látogatható.

Majkpusztáról már csak egy rövid, kicsivel több mint fél órás út vár ránk aszfalton, és Oroszlány belterületét is jócskán érintve juthatunk el a város vasútállomásáig. A teljes túra távja 21,8 km, a szintemelkedés hozzávetőlegesen 400 méter. Sok sikert kívánunk a bejáráshoz!

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Túravezetés