fbpx

Új természetjáró minősítési szabályzat az MTSZ-től

 

A Magyar Természetjáró Szövetség 2018. januárjában publikálta a legutóbb 2005-ben egységesített, és azóta csak kisebb változásokat megélt minősítési szabályzatának frissítését. Kikre is vonatkozik ez a szabályzat, és mik a legfontosabb változások az előzőekhez képest?

A túravezető számára a legnagyobb elismerés, ha a túra végén látja az elégedettséget a túrán részt vevők arcán, köszöneteket kap, esetleg a túráról írt beszámolókban pozitív jelzőket használnak a túrára és rá egyaránt. A túrán részt vevők számára is fontos lehet az elismerés. Jól eshet például egy túravezetői méltatás annak, aki először teljesít egy hosszabb, nehezebb túrát, vagy egy elismerés a többi túratárstól annak, aki a nehezebb szakaszokon mindig ott volt segíteni a többieknek. Sokan azonban még ennél is komolyabban vágynak az erkölcsi elismerésre: Ők azok akik az MTSZ minősítési rendszerében túrázói fokozatok megszerzését tűzik ki célul. A minősítési szabályzat ezt foglalja keretbe.

Mik a legfontosabb változások az eddigiekhez képest?

A szabályzatban az eddigi “szakág” kifejezés helyét a “túramód” vette át. Öt túramód minősíttethető: gyalogos, kerékpáros, barlangi, sí, vizi. Ezen felül új fogalomként bejött a munkatúra, melynek legtipikusabb megjelenési formája a jelzésfestés (útjelzés). Minősítés szempontjából elfogadottak még a teljesítménytúrák, magashegyi túrák, és a tájékozódási túraversenyek is. A túramozgalmak pedig még kiemeltebb szerepet kapnak a minősítések megszerzésénél.
Rendezni kellett a tagság megfogalmazását, hiszem már 2014 óta nem lehet MTSZ tag magánszemély. Ezért a minősítések megszerzésének feltétele az, hogy a túrázó olyan egyesület tagja legyen, amely egyesület rendelkezik MTSZ tagsággal.
Erős szigorítás, hogy a kiváló fokozat kivételével, egy útvonal egy túramódban egy minősítési fokozaton belül csak egyszer számolható el. Tehát pl. egy magasabb pontszámú fokozat, több éven át tartó megszerzése folyamán ugyanaz a teljesítménytúra (változatlan útvonal esetén) több alkalommal már nem szerepelhet a túranaplóban.
Az alsó korhatár 10-ről 14 évre emelkedett, illetve a 20 pontos alsó ponthatár ezentúl a többnapos túrák napi pontátlagára is érvényes.
A megszerezhető minősítési fokozatok közül az érdemes fokozatnál jelentős változás, hogy a fokozat megszerzéséhez szükséges túramozgalomra most már több lehetőség adódik. Az Országos Kék kör mellett a kerékpáros és vizi szakág nagy túramozgalmai is bekerültek a felsorolásba.

A pontszámítás rendje

A gyalogos túrák esetében távolság és szintemelkedés pontértékek változatlanok maradtak, de változás történt a fogalomértelmezésekben. A távolság 100 méteres, míg a szintemelkedés 10 méteres pontossággal adható meg, ennek értelmében a pontérték sok esetben biztosan nem egész szám lesz. Arról nem rendelkezik a szabályzat, hogy a túrajelentésekben mennyi tizedesjegy használata emgedélyezett.
Kisebb fogalomtisztázások történek a téli túra esetében, illetve a barlangi túrák pontozásánál, illetve teljesen új pontozási rendszer jelent meg a munkatúrák esetében, ami logikusan nem távolság, hanem idő alapú elszámolást tesz lehetővé.

 

A minősítés alapját képező nyilvántartások

A minősítés a túranaplóban felsorolt túrák alapján történik. A túranaplót a túrázó vezeti, a túrajelentések alapján. A túrajelentést minden esetben a túravezető hitelesíti.
A túrajelentés igazolása elsősorban az áthaladási pontokon történő pecsételéssel történik (túramozgalom bélyegzők, teljesítménytúra igazolópontok, vasútállomások, vendéglátó vagy egyéb üzletek bélyegzője). Igazolásként használható még a túrán készült, a helyszínt és a túrázót a túra idejében egyértelműen azonosító fénykép, teljestménytúrák esetében az emléklap vagy oklevél.

Egyéb rendelkezés esetén, amennyiben a magát minősíttetni kívánó túrázó egyedül vesz részt bármilyen túrán, úgy ez egyesületi túravezető a túrázó által bemutatott dokumentumok alapján igazolja le a túrajelentését, utólag.

A túranaplóba kerülő túrákat – a megszerzendő fokozathoz szükséges beadás előtt – a szakosztályi túrafelelős (túravezető) aláírásával és szakosztályi bélyegzővel hitelesíti, illetve az egyesületi nyilvántartásból átvezeti a túrajelentés számát.

 

A változásról készült cikk, és a minősítési szabályzat megtekinthető az MTSZ weboldalán.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

TúravezetésTúravezetés