fbpx

Rövid kalandozás a Vértes legszebb részein

A fővárostól kevesebb mint 1 óra távolságra lévő Vértes-hegység minden évszakban jó választás a természetjárás kedvelőinek. A Móri-árok szomszédságában, a Tatabánya-Székesfehérvár-Oroszlány háromszögben elhelyezkedő, mészkőszirtekkel és rendkívül szabdalt tereppel bíró tájegységünk bővelkedik természeti kincsekben.

Most egy olyan útavonaljavaslatot írunk le, amelyet akár kezdő túrázók is könnyen teljesíthetnek, de a gyakorlottabbaknak is elég látnivalót és érdekességet tartogat.

Útvonal hossza 21-23 km
Szintemelkedés 600-700 méter
Nehézségi szint 3/5 – kezdők számára sem nehéz, mindössze két merdekebb
emelkedőt tartalmaz, speciális tudást igénylő rész nincs benne.
Időszükséglet tavasszal, nyáron vagy ősszel 6-7,
télen nagyobb hóban maximum 8 óra.

Javasolt kiindulási pont: a Szárligethez közeli Birka Csárda parkolója, vagy opcionálisan akár Várgesztes is lehet.

Javasolt irány a leírás szerint, de körtúra lévén bármelyik irányban teljesíthető.

Rövid útvonalvázlat: (Birka csárda -) Csákányospuszta – Vitány-vár – Várgesztes – Új-osztás – Macskabükk – Körvélyesi tábor –  Körtvélyes Kilátó – Csákányospuszta (- Birka csárda)

Útvonalleírás: A Birka csárdától az erdei műúton felfelé indulva pár száz méter múlva elérjük a    jelzést, amin jobbra fordulunk. Innentől Várgesztesig végig az Országos Kéktúra útvonalát követjük. A letérőtől alig több mint 1 km távolságra található a csákányospusztai tábor, majd röviddel utána a Mária-szakadék vékony ösvényén, néhol oldalazva, néhol pedig sziklákat kerülgetve-mászva haladunk felfelé. Körtvélyespuszta régi temetője mellett elhaladva érünk el egy elágazáshoz, amit visszafelé úton is érintünk majd. Innen még szűk egy óra séta Vitányvár, ahol érdemes egy kis felfedezős, pihenős megállót tartani. Vitányvár után nem sokkal egy különleges fát vehetünk észre az út mellett: a hazai természetjárás, a Kéktúra egyik ikonikus alakja, Rockenbauer Pál emlékét őrzi az öreg tölgy. Várgesztes felé félútom a Szarvas-kútnál frissülhetünk fel, szó szerint is: az év szinte egészében friss forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Egy kis emelkedő, és pár kanyar után pedig megkezdjük az ereszkedést, de itt érdemes kiugrani  (kb 100 méter) a Zsigmond-kőre egy kis kilátásért. Várgesztesre a horgásztó mellett érünk be, és a kis zsákfalu főútján haladunk majd a vár felé.

A falu végét jelző tábla után lesz az elágazásunk: a   balra forduló, azaz keletnek induló irányát válasszuk. A falu széli házak melletti széles szekérút hamar véget ér, és hamarosan egy impozáns, szűk és meredek völgyben találjuk magunkat. Az egész útvonalnak ez talán a legnehezebb szakasza: alig fél km-en belül 100 méter szintemelkedést küzdünk le. Az emelkedőn túljutva érdemes figyelni: a    jelzés egyenesen haladva    jelzésre vált, majd nem sokkal ezután a    jelzésen enyhén balra tartva érünk fel egy kis lejőkúpra. Innen tovább bő fél óra elteltével elérünk Kapberek-pusztához, ahol egy rövid szusszanásra felkereshetjük az úttól alig 100-re lévő, kiépített pihenővel is rendelkező Szép-Ilonka forrást. Innen újra a kék kereszt jelzést követjük, szinte teljesen az út végéig. Egy gyönyörű, szűk, néhol sziklás völgyön mászunk fel a Körtvélyes nyergébe, Macska-bükkhöz. Innen a körtvélyesi táborig két nagyon szép fenyves is útba esik majd: télen egy magashegyihez hasonló látványt, nyáron pedig nagyon kellemes hűs útszakaszt nyújtva. A Körtvélyesi tábortól 5-10 perc alatt visszaérünk a Mária-szakadék tetején lévő elágazáshoz (lásd a leírás elejét!). Ha a csoport fáradt, innen már az ismert úton () vissza lehet menni a kiindulóponthoz. Ha még bírja mindenki előre, akkor érdemes a    jelzésen maradni: plusz 600 méter, és egy kis emelkedő árán ugyanis útba ejthető a Körtvélyesi kilátó. Innen pedig már a kék-kereszt és kék-sáv jelzéseken fél órán belül visszaérkezhetünk a Birka-csárdához.

Útba eső látnivalók:

Csákányospuszta Tábor és turistaház, pihenőhely
Mária-szakadék vadregényes, sziklás útszakasz
Körtvélyesi temető történeti nevezetesség
Vitányvár pihenőhely, látnivaló
Szarvas-kút pihenőhely, vízvételi lehetőség
Zsigmond-kő pihenőhely, kilátóhely (gyönyörű panoráma)
Várgesztes pihenőhely, Gesztesi-vár
Szép Ilona-forrás pihenőhely
Körtvélyespuszta rét és kápolna

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez