fbpx

Felelős Természetvédelem a Túravezetésben

A természet minden – ez nemes egyszerűséggel kijelenthető. És akármeddig gondolkodunk, mindenképp csak megerősítjük ezt. Bolygónkon, a Földön, a Természetben mi emberek jelen vagyunk ugyan, de nem vagyunk sem többek, sem felsőbbrendűbbek. A természet nem csak körülvesz minket, városaink, mesterséges építményeink is a természet részét képezik – méghozzá nagyon kis részét. Mégis, sok esetben indokolatlanul helyezzük önnön érdekünket a természet szükségletei elé, figyelmen kívül hagyva annak szerepét és fontosságát. 

A természetben tartózkodás az ember számára természetes kell legyen – mégis sokaknak hosszú folyamat, amíg rátalálnak. De szerencsére egyre többünknek már igény, hogy a szabadban legyünk, szűkebb vagy tágabb környezetünket megismerve élvezzük az erdők, hegyek, vízek nyújtotta harmóniát. És nem megállva itt, a mozgás, a felfedezés igénye okán járunk időről időre kirándulni, túrázni, egyedül vagy társaságban – ahogy épp szükségét érezzük.

A szervezett természetjárás alig másfél évszázados múltra tekint vissza hazánkban, a középhegységi túravezetés “mestersége” még ennél is kevesebb ideje létezik, és fejlődik. A túravezető nem az az ember aki az erdőt járó csoport élén mutatja a helyes irányt. A túravezető az, aki személyiségével, tudásával, példamutatásával összetartja a csoportot, aki miatt legközelebb is elmegyünk túrázni, akiknek munkája nélkülözhetetlen ahhoz hogy a természet és ember közötti viszony fejlődjön.

Amit megismerünk, azt tudjuk igazán szeretni. Amit igazán szeretünk, azt pedig ösztönösen védjük is. A túravezető legfontosabb feladata tehát megismertetni, ezáltal közel hozni a természetet a túrázók számára, hogy ők is megszeressék, és számukra is belülről fakadó legyen a természet védelme. Ez az igazi felelőssége a túravezetőnek, ebben és példamutatásában teljesedik ki hivatása. 

Ugyan mit tehetek én egymagam?” – gondolta ezt hétmilliárd ember. Nagyon is sokat. Sőt, talán elég, ha mi magunk teszünk, és ezt felvállaljuk, ennél több dolgunk nincs is talán. Ami kötelező, ami kényszeres, az ritkán működik hosszútávon – minden túrázót, kirándulót “kötelezni” a természet védelmére lehetetlen küldetés. De a lehető legtöbb embernek megmutatni a természet szépségét, fennségességét, elérni hogy élete nélkülözhetetlen részévé váljon, ezáltal pedig majd felelősséget vállaljon érte, ez már egy tervezhető, végrehajtható, felvállalható feladat.

Kedves Túravezető! A küldetésed, hogy légy önmagad, szeresd a természetet, látványosan, harsányan, hadd legyen ragadós a szereteted, hadd “fertőzzön meg” minél több embert, és hadd legyünk minél többen akik imádjuk és védjük mindazt, ami körülvesz, amiben élünk, és ami nélkül – a szó szoros értelmében – nem tudnánk létezni.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez