fbpx

Az okos túravezető

Egyre több ember kedvelt időtöltése a természetjárás – és ez nagyon jó. A természet, az erdő adta testi-lelki feltöltődés semmi mással nem pótolható. A túrázás egyik lehetséges formája pedig az a szervezett esemény, amelyre a résztvevőket egy (vagy több) túravezető viszi.Tévedés ne essék: a Túravezető nem az az ember, aki a sor elején megy, és mutatja az utat. Sőt, egy jól szervezett túrán (kivéve ha gyerekek a résztvevők) pont hogy nem Ő megy elöl. A Túravezető az, aki a tudásával, a személyiségével, a példamutatásával válik azzá, akiről messziről látni hogy Ő a csoport vezetője. A jó Túravezetőnek számos témakörből biztos tudásra, és sok tapasztalatra van szüksége. Magabiztosan kell tudjon tájékozódni, és nem szabad félnie határozott döntéseket hozni. A hivatásra való felkészülés első lépése lehet egy túravezető tanfolyam elvégzése, majd pedig jó néhány év, levezetett túra, legyalogolt kilométer teszi Őt igazán hitelessé.


Manapság nem kérdés: a társadalom digitalizálódik. Az okos eszközök használata ma már nem csak hogy elkerülhetetlen, de sok esetben célszerű is. Az élet egyre több területét tudják segíteni, és ez alól a túravezetés sem kivétel. Nemrégiben jelentette be az MTSZ az új okostelefonos alkalmazását, a Természetjáró applikációt. Az alkalmazás igen sokrétű, ezért érdemes kicsit foglalkozni vele.


Mire lehet használni az alkalmazást?
A menüpontok neve magáért beszél, ezért inkább a gyakorlati felhasználás oldaláról közelítem meg a kérdést:

  • Ötletek túratervezéshez: egy jó túra az útvonalra fűzött látnivalók, érdekességek köré csoportosul. Az alkalmazás lista és térkép segítségével is csokorba gyűjti a kilátókat, várakat, kisvasútakat, látogatóközpontokat, így segítve az ötletek gyűjtését és a tervezést.
  • A jó túravezető mindig visz magával térképet (és esetleg tájolót), hiszen pusztán elektronikus eszközökre egy túra során hagyatkozni nem szabad. Ugyanakkor ha nincs külön túra GPS, vagy más e célt szolgáló alkalmazás, a navigációt (menet közben a kitűzött úton való haladást) is segíteni tudja az alkalmazás
  • Egy túravezető jó polihisztor – régebben legalábbis ez volt mondás. Ma, amikor lexikonok (és lexikális tudás) helyett a Google a barátunk, elég ha tudja, hol keresse a szükséges információt. Az applikáció ebben is segít – az útba eső látványosságok legfőbb információt akár helyben fel lehet olvasni


És ami az, amire nem lehet használni? A túravezetőnek csak az egyik feladata, hogy megszervezze, és fizikailag levezesse a túrát. A másik, talán sokkal fontosabb feladata, hogy átadja a természet iránti szeretetét, hogy példamutatásával, személyiségével baráti, szeretetteljes légkört teremtsen és tartson fenn a túrán, hogy minden résztvevő igazi élményként élje meg azt. Ehhez pedig biztosan nem fog soha, semmilyen okos alkalmazás készülni. 

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Túravezetés