KÖZÉPFOKÚ (BRONZJELVÉNYES) GYALOGOS TÚRAVEZETŐ TANFOLYAM

2014.11.21. · Kategória: Tanfolyamok

 

A Túravezető Oktatók Sportegyesülete 1997 óta rendszeresen minden évben rendez középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezető tanfolyamokat.

A tanfolyam célja: az MTSZ gyalogos túravezetői minősítés megszerzése.
Az MTSZ túravezetők jogosultak szakosztályi kereteken belül túrákat szervezni és vezetni Magyarország területén belül.

A tanfolyamra való jelentkezésnél előny lehet az alapfokú térképolvasási és tájékozódási ismeretek tanfolyam sikeres elvégzése, szükséges feltétel azonban a betöltött 18 életév, és az egészségügyi alkalmasság.

A tanfolyami képzések általában minden év januárjában indulnak, és május végéig tartanak. Ez idő alatt, heti egy alkalommal 16 tantermi foglalkozás kerül megtartásra, az alábbi tantárgyakat felölelve:

– Szakági ismeretek
– Tereptan, jelzésfestési ismeretek
– Turistaföldrajz
– Geológia, kőzettan
– Élővilág, Ökológia
– Természetvédelem, jogszabályismeret
– Elsősegély ismeretek
– Sportegészségtan
– Művészettörténet
– Meteorológia
– Felszerelés ismeretek
– Túraszervezés és túravezetés elméleti ismeretek

A tantermi elméleti foglalkozásokon kívül – melyeket minden esetben képzett szakelőadók tartanak – gyakorlati oktatások is kísérik a tanfolyamot. Az 5 hónap alatt összesen 4 egynapos és egy kétnapos oktatótúrán , egy egész napos közös gyalogtúrán, valamint technikai túrákon (szemétszedés, jelzésfestés) vesznek részt a hallgatók. A kétnapos foglalkozások programjai között a táborozási ismeretek és az éjszakai tájékozódás is szerepel.

A képzések helyszíne Budapest, a gyakorlati foglalkozások a Budai-hegységben, a Pilisben, a Vértesben és a Gerecsében kerülnek megrendezésre.

A tanfolyam teljes költsége 20-25 ezer forint között alakul, az aktuális végleges díjakat az adott évi hivatalos tanfolyamkiírás tartalmazza. Ezen felül a tanfolyam elvégzéséhez szükséges:

– Turistatérképek
– Tájoló (laptájoló)
– Túrázáshoz szükséges felszerelések (öltözék, hátizsák)
– A kétnapos táborozáshoz hálózsák, nagyobb hátizsák, szükség esetén főző felszerelés, illetve sátrazási kellékek

A tanfolyam vizsgaköteles, elméleti, gyakorlati, és szóbeli vizsga zárja a képzést, az MTSZ oktatási és képzési szakbizottságának felügyelete mellett. A sikeres vizsgát követően a hallgatók megkapják a vizsgabizonyítványt, valamint az MTSZ túravezetői jelvényét. Ezen kívül a végzett hallgatók bekerülnek az MTSZ túravezetői nyilvántartásába is.

[Feliratkozás a tanfolyami értesítőre]

Egyéb kapcsolódó anyagok:
A tanfolyamot bemutató kisfilm megtekinthető a médiatárban.